فهرست مطالب

فصلنامه رشد فناوری
پیاپی 68 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدرضا سالمی نجف آبادی، جواد فهیم، سهراب عبدالله زاده صفحات 1-10

    تاریخ قرن بیست‌ویکم توسط فناوری و نوآوری رقم خواهد خورد. فناوری ثروت جدید ملت‌ها به‌شمار می‌رود. در مسیر توسعه فناوری استاندارد‌سازی نقش به‌سزایی را ایفا می‌نماید، زیرا این استانداردهای یک فناوری هستند که مسیر توسعه آن فناوری را تعیین می‌کنند. به‌عبارت دیگر، به‌منظور توسعه فناوری، علاوه‌بر نوآوری به تعریف استانداردهایی فراتر از حال حاضر و در تناسب با نوآوری‌ها مورد نیاز است و موفقیت شرکت‌ها به این امر بستگی دارد که نوآوری‌های در نظر گرفته شده بتواند تبدیل‌به یک استاندارد برای آن فناوری شوند. در این پژوهش سعی‌داریم، در یک مطالعه توصیفی-پیمایشی و با استفاده‌از تحلیل همبستگی متغیرها و روابط رگرسیونی چندگانه، به‌بررسی رابطه میان استانداردسازی و نوآوری در برخی‌از صنایع خودروسازی کشور بپردازیم و مشخص کنیم که استانداردسازی از طریق چه عواملی و چگونه، بر نوآوری اثر می‌گذارد. مطابق نتایج این پژوهش، به‌طور کلی استانداردسازی همبستگی قوی، مثبت و معناداری با نوآوری دارد. همچنین پنج عامل اصلی که در توسعه و ارتقای استانداردسازی نقش دارند، شناسایی شد که هر پنج عامل، همبستگی نسبتا قوی و هم‌جهتی با نوآوری‌های تدریجی دارند. اما دو عامل مقررات و ریسک فناوری، همبستگی منفی با نوآوری‌های بنیادی داشته و به‌عنوان تهدید و مانعی برای آنها محسوب می‌گردند. مطابق نتایج، به صنایع خودروسازی پیشنهاد گردید، اقدام به ایجاد واحدهای توسعه استانداردها، در بخش‌های تحقیق‌وتوسعه نمایند تا علاوه‌بر هم‌افزایی، کاهش هزینه‌های تحقیق‌وتوسعه و کاهش ریسک فناوری، از آثار مهاری استانداردسازی بر نوآوری‌های بنیادی پیشگیری نمایند.

    کلیدواژگان: رشد فناوری، توسعه فناوری، نوآوری استاندارد، استانداردسازی، فناوری نوظهور، توسعه صنعتی
  • مجتبی نصیری، حسین وظیفه دوست*، محمدعلی نسیمی، حسین دیده خانی صفحات 11-22

    خرید اینترنتی به عنوان یکی از شیوه های جدید خرید و فروش در کسب و کارهای کوچک و متوسط آنلاین غیر فیزیکی به شمار می آید، که حاصل رشد سریع و استفاده روز افزون از فناوری رایانه ای بوده و باعث می گردد فروشندگان کسب و کارها و خریداران از طریق شبکه اینترنت به شکل بسیار موثرتر ارتباط برقرار کرده و فرایند مبادله اثر بخش گردد. هدف از انجام این پژوهش ارایه مدل خرید اینترنتی در حوزه کسب و کارهای کوچک و متوسط آنلاین از دیدگاه کارآفرینان با استفاده از روش تحلیل تم بوده است. به منظور اجرای پژوهش از رویکرد کیفی با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختاری از کارافرینان حوزه کسب و کار کوچک و متوسط آنلاین استفاده شده است. حجم نمونه با منطق نمونه گیری هدفمند و تا حصول اشباع نظری در مجموع 12 نفر را در برگرفت. کد گذاری داده ها با استفاده از نرم افزار مکس کیودا به انجام رسید. یافته های پژوهش نشان داد مدل خرید اینترنتی در حوزه کسب و کارهای کوچک و متوسط آنلاین با 9 تم اصلی و 45 تم فرعی (عوامل زیر ساختی وب سایت، عوامل بازاریابی، تجربه خرید اینترنتی، عوامل سیاسی، عوامل فناوری- حمل و نقل، عوامل اقتصادی، امنیت و ریسک، عوامل اجتماعی، ویژگی های مصرف کننده) تبیین می‌شود. پیشنهاد می گردد مطالعات رفتار خرید اینترنتی مشتریان در اولویت کسب و کارهای کوچک و متوسط آنلاین قرار گرفته تا از یافته های آن در شناسایی درست و بهنگام تغییر ذایقه رفتاری مصرف کنندگان استفاده گردد.

    کلیدواژگان: خرید اینترنتی، کارآفرینی، کسب و کارهای کوچک و متوسط آنلاین، خرده فروشی، تحلیل تم
  • الهام فاضلی ویسری*، محمدجواد تقی پوریان، رضا طاولی صفحات 23-33

    بازاریابی ویروسی یک سیاست بازاریابی است که مردم را به بازگو کردن پیام بازاریابی شما به دیگران برمی انگیزد. مزیت بازاریابی ویروسی این است که بازاریابان می توانند با هزینه های تقریبا معادل صفر مشتری ایجاد کنند و ارتباطات از حالت بازاریاب- مصرف کننده به طرف مصرف کننده- مصرف کننده جابجا شود. با توجه به فراگیر شدن روش بازاریابی ویروسی و همچنین با توجه به فراگیر شدن اینترنت در سطح جامعه، محقق سعی دارد در این پژوهش این مسئله را بسنجد که با توجه به نقش بازاریابی ویروسی چه مولفه های جدید دیگری را می توان شناسایی کرد و هدف تحقیق حاضر مفهوم پردازی مولفه های بازاریابی ویروسی در کسب و کار برخط می باشد. بدین منظور از تکنیک های فرافکنی در یک مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته با 15 نفر در نسلهای سه گانه (X، Y و Z) که معروف به نسل ملینیوم در بازاریابی می باشند، استفاده شده است که از طریق تحلیل محتوا و نرم افزار مکس کیو دی ای، 76 کد باز، 21 کد محوری و 6 مولفه جدید در حوزه بازاریابی ویروسی از قبیل خدمات برخط، جذابیت برخط، ریسک پذیری برخط، ترغیب برخط، اعتماد برخط و پشتیبانی برخط شناسایی شده است. نتایج بدست آمده می تواند به صاحبان کسب و کارهای برخط در توسعه فعالیت های کم هزینه و همچنین به آنها جهت رفاه و پاسخگویی سریع به کاربران و پیشرو بودن از رقبا در شرایط رقابتی امروز کمک نماید.

    کلیدواژگان: بازاریابی ویروسی، شبکه های اجتماعی، تکنیک فرافکنی، تحلیل محتوا، مفهوم پردازی
  • صادق حامدی نسب، سمیه بخشی پریخانی صفحات 34-41

    با توجه به رشد روزافزون رسانه‏های نوین، روز به روز بر تعداد شهروندان دیجیتال در جامعه افزوده می‏شود. شهروند دیجیتال به شهروندی گفته می شود که توانایی استفاده از خدمات برخطی که دولت هر کشور ارایه می کند را در حد مطلوب داشته باشد. هدف این پژوهش، بررسی روایی و پایایی مقیاس شهروند دیجیتال در شهر بیرجند بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه افراد 18 سال به بالای ساکن شهر بیرجند بودند که از میان آن ها 384 نفر به روش نمونه گیری خوشه‏ای چندمرحله‏ای انتخاب شد. ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه شهروند دیجیتال چویی، گلاسمن و کریستول است [16]. روایی محتوایی و صوری نسخه فارسی آن بر اساس نظر صاحب نظران تایید شد. ساختار عاملی پرسشنامه شهروند دیجیتال با استفاده از هر دو شیوه تحلیل عاملی اکتشافی و تحلیل عاملی تاییدی بررسی شد. تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد 4 ماده در بیش از یک عامل، بارعاملی بالا دارند؛ که این ماده‏ها حذف شدند و در نهایت مدل نهایی شامل 4 عامل؛ فعالیت سیاسی اینترنتی، مهارت های فناورانه، دیدگاه انتقادی و آگاهی های محلی- جهانی به دست آمد که حاوی 22 ماده است. برای پایایی این ابزار از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد که این ضریب برای مولفه های آن بین 79/0 تا 90/0 به دست آمد؛ با توجه به اینکه شاخص‌های روایی و پایایی نسخه فارسی مقیاس شهروند دیجیتال همگی در حد مطلوبی بودند، می‌توان از آن به‌عنوان ابزاری روا و پایا برای شناسایی شهروندان دیجیتال استفاده نمود.

    کلیدواژگان: روایی، پایایی، اعتبار، شهروند دیجیتال، تحلیل عاملی
  • ساسان عظیمی * صفحات 42-52

    زبان و خط از عوامل مهم‌ پیشرفت بشر در طول تاریخ بوده‌اند [1]. با افزایش استفاده کنندگان از یک زبان یا خط جدید، مجموعه تعاملی بزرگ‌تری از انسان‌ها شکل گرفته و تعامل بیشتر، سنجه‌های فردی و اجتماعی پایه همچون فرهنگ، سطح فکر، شعور اجتماعی و علم و دانش را رشد داده است. چنین روندی در طول تاریخ بارها تکرار شده و دگرگونی جوامع بشری را به دنبال داشته است. در قرن اخیر چنین دگرگونی‌هایی افزایش یافته و قله‌های بسامد تکامل به هم نزدیک‌تر شده‌اند. اما در صدسال گذشته این دگرگونی‌ها به دلیل اختراع زبان یا خط طبیعی حادث نمی‌شوند بلکه این زبان‌ها و پروتکل‌های جدید دنیای فناوری اطلاعات و ارتباطات هستند که قله‌های دگرگونی را شکل می‌دهند. طی سال‌های اخیر، پدیده‌های جدیدی به دنیا اضافه شده‌‌‌اند که سنت دگرگونی توسعه برای آنها نیز در حال تکرار است که یکی از بارزترین و گسترده‌ترین نمونه‌های آن، اینترنت است. پدیده اینترنت زمانی شکل می‌گیرد که رایانه‌ها یاد می‌گیرند با یک زبان مشترک با یکدیگر سخن بگویند. تشویق به افزایش این نوع تعامل‌ها گاهی کاملا مستقیم مطرح شده و تلاش چندانی برای ارایه زیرساخت نمی‌شود. مواردی همچون نوآوری باز یا مدیریت دانش، در سال‌های اخیر با شعار به اشتراک گذاری پدیده‌هایی از جنس دانش، شکل گرفته و در مقیاس سازمانی تا جهانی، موثر بوده‌اند. در مواردی هم تلاش برای ایجاد زیر ساختی صورت گرفته است که در نهایت سطح تعاملات را بالا برده

    کلیدواژگان: فن کاوی، شبکه توسعه فناوری، وب 5، گراف ارتباط فناوری ها، زبان توسعه فناوری
  • رضا حاتمیان، ناصر آزاد*، عبدالله نعامی صفحات 53-60

    مدیریت ارتباط با کاربر، رویکردی مدیریتی برای حفظ روابط موفقیت آمیز با مشتریان و کاربران در طول زمان به منظور حفظ کاربر سودآور است. هدف پژوهش حاضر، طراحی مدل سودآوری کاربر نهایی از دیدگاه کارآفرینان فناوری در صنعت نرم ‌افزار ایران با رویکرد آمیخته است. جامعه آماری شامل کلیه کارآفرینان فناوری است که در صنعت نرم افزار اعم از تحلیل و برنامه نویسی، نصب و راه اندازی، کاربران حرفه‌ای، مدیریت و بازاریابی در حوزه نرم افزار فعالیت دارند، می باشد که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 132 نفر به به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. شد. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته که مشتمل بر 51 گویه بود، استفاده شد که روایی صوری و محتوایی آن به تایید 30 تن از متخصصین رسید و پایایی آن در یک آزمون مقدماتی با 30 آزمودنی برای تمامی متغیرهای مورد بررسی بالاتر از 0.7 به دست آمد که در حد قابل قبولی می‌باشد. برای تحلیل داده‌ها از روش های آمار توصیفی با نرم افزار SPSS و آمار استنباطی از مدلسازی معادلات ساختاری در نرم‌افزار Smart PLS استفاده شد. یافته‌ها نشان داد که عوامل ارتقای فروش بر ارزش اجتماعی، ارزش اجتماعی محصول بر ارزش احساسی محصول، ارزش عملکردی محصول بر ارزش اقتصادی محصول، ارزش اقتصادی محصول بر عوامل رضایتمندی کاربر، ارزش احساسی محصول بر عوامل رضایتمندی کاربر، عوامل رضایتمندی کاربر بر وفاداری و وفاداری کاربر بر سودآوری کاربر تاثیرگذار است. اما ارزش اجتماعی محصول بر ارزش اقتصادی محصول تاثیرگذار نیست.

    کلیدواژگان: ارزش محصول، وفاداری، سودآوری کاربر، ارتقای فروش، رضایتمندی کاربر
  • محمدکاظم صیادی*، عاطفه فرازمند صفحات 62-71

    زنجیره بلوکی یک فناوری پایگاه داده توزیع شده و خدشه ناپذیر است که می تواند برای ذخیره هر گونه داده، از جمله معاملات مالی مورد استفاده قرار گیرد و توانایی ایجاد اعتماد در یک محیط غیرقابل اعتماد را دارد. در زنجیره بلوکی، اعتماد از واسطه های متمرکز به توسعه دهندگان زیرساخت های فنی منتقل می شود، که به معاملات قابل اعتماد بین گره هایی که لزوما قابل اعتماد نیستند منجر می شود. زنجیره بلوکی های مختلف، مکانیسم های حکمرانی مختلفی را اجرا می کنند. زنجیره بلوکی به عنوان یک فناوری برهم زننده، اقتصاد و حکمرانی در جوامع را تحت تاثیر قرار خواهد داد. زنجیره بلوکی که فناوری پایه رمزارزها است با ایجاد تغییرات بسیار گسترده در روش های ارتباطی ما بر بستر اینترنت، سیستم اقتصادی جدیدی را پایه گذاری خواهد کرد. این فناوری امنیت اطلاعات، شفافیت و حکمرانی را تغییر خواهد داد. با توجه به تاکید این فناوری بر امنیت، اعتماد و شفافیت بخش های مختلف و کسب و کارهای عمودی متفاوتی تمایل به بهره گیری از این فناوری را دارند. با گسترش بکارگیری این فناوری در شرکتها و کشورهای مختلف نیاز است تا برنامه کشور برای مواجهه با این فناوری مشخص گردد. بنابراین نیاز است تا الزامات توسعه اکوسیستم زنجیره بلوکی در کشور مشخص شود. در این مقاله به بررسی برنامه و استراتژی کشور کره جنوبی به عنوان الگویی برای توسعه این فناوری در کشورمان می پردازیم. سپس با بهره گیری از برنامه این کشور، الزامات توسعه اکوسیستم زنجیره بلوکی در کشورمان را ارایه خواهیم کرد.

    کلیدواژگان: فناوری زنجیره بلوکی، سیاستگذاری، الزامات توسعه اکوسیستم، کسب و کارهای عمودی، کره جنوبی
|
  • javad fahim, sohrab abdolahzadeh Pages 1-10

    The history of the 21st century will be marked by technology and innovation. Technology is the new wealth of nations. Standardization plays an important role in the development of technology because these standards of technology determine the development path of that technology. In other words, in order to develop technology, in addition to innovation, it is necessary to define standards beyond the present and in proportion to the innovations, and the success of companies depends on the fact that the intended innovations can become a standard for that technology. In other words, in addition, need innovation to develop technology, it is necessary to define standards beyond the present and in proportion to the innovations, and the success of companies depends on the fact that the intended innovations can become a standard for that technology. In this research, a descriptive-survey study, by using correlation analysis of variables and multiple regression relationships, we try to investigate the relationship between standardization and innovation in some of the country's automotive industries and determine how and what standardization affects innovation. The results of this study show that standardization generally has a positive and significant correlation with different types of innovation, which is weak in fundamental innovations compared to gradual innovations. According to the results, the automotive industry was suggested to establish standards development units in research and development departments in order to prevent the inhibitory effects of standardization on fundamental innovations in addition to increasing, reducing research and development costs, and reducing technology risk.

    Keywords: Technology growth, Technology Development, Innovation, Standard, Standardization, Emerging technology, Industrial Development
  • mojtaba nasiri, hossein vazifehdoost *, mohammadali nasimi, HOSSEIN Dide Khani Pages 11-22

    Online shopping is one of the new ways of buying and selling in small and medium-sized online non-physical businesses, which is the result of rapid growth and increasing use of computer technology and makes sellers of businesses and buyers communicate much more efficiently through the Internet and make the exchange process more efficient. The purpose of this study was to provide an online shopping model in the field of small and medium online businesses from the perspective of entrepreneurs using theme analysis method. In order to conduct the research, a qualitative approach using semi-structured interviews with entrepreneurs in the field of small and medium business online has been used. The sample size included a total of 12 people with purposeful sampling logic until theoretical saturation was achieved. Data coding was performed using Max Kyoda software. Findings showed that online shopping model in the field of small and medium businesses online with 9 main themes and 45 sub-themes (website infrastructure factors, marketing factors, online shopping experience, political factors, technology-transportation factors, factors Economic, security and risk, social factors, consumer characteristics) are explained. It is suggested that studies of customers' online shopping behavior be prioritized for small and medium-sized online businesses in order to use its findings in the correct and timely identification of consumer behavioral tastes.

    Keywords: Online Shopping, Entrepreneurship, Small, Medium Online Businesses, Retail, Thematic analysis
  • Elham Fazeli veisari*, MohammadJavad Taghipouryan, Reza Tavoli Pages 23-33

    Viral marketing is a marketing policy that motivates people to tell your marketing message to others. The advantage of viral marketing is that marketers can create customers at costs almost equivalent to zero, and move from the marketing-consumer-to-consumer-to-consumer mode, accordingly, a new economy has emerged as businesses use information technology. The purpose of the present study is to conceptualize the components of viral marketing in online business. For this purpose of word association, sentence completion and dream exercises Used as projection techniques in an in-depth semi-structured interview with 15 people in the three generations (X, Y and Z) through content analysis and with the help of MaxQDA software, 76 open source, 21 core and 6 new viral components have been identified in the field of viral marketing such as online services, online attractiveness, online risk taking, online persuasion, online trust and online support. The results can help online business owners develop low-cost activities

    Keywords: Viral Marketing, Social Networking, Projective Methods, Content Analysis, Conceptualization
  • Sadegh Hamedinasab, Someyyeh Bakhshiparikhani Pages 34-41

    Due to the growing number of new media, the number of digital citizens in society is increasing day by day. A digital citizen is a citizen who has the ability to use the online services provided by the government of each country to the best of his ability. The purpose of this study was to investigate the validity and reliability of digital citizenship scale in Birjand city. The statistical population of this study was all individuals aged 18 years and older in Birjand city, of which 384 were selected by multi-stage cluster sampling. The instrument used in this research is a digital citizen questionnaire, Chui, Glassman and Kristol (2017). Content validity of the Persian version was verified according to the opinion of the experts. Factor structure of digital citizenship questionnaire was investigated using both exploratory factor analysis and confirmatory factor analysis. The exploratory factor analysis showed that 4 substances have high yields in more than one factor; these materials were eliminated, and finally the final model included four factors; Internet political activity, technological skills, critical and local-global awareness. It came out with 22 substances. For reliability of this tool, Cronbach's alpha coefficient was used, which coefficient for its components was 0.79- 0.99. Given that the validity and reliability indicators of the Persian version of the Digital Citizen scale were all favorable, it can be used as a valid and reliable tool to identify digital citizens.

    Keywords: Validity, Reliability, Validity, Digital Citizen, Factor Analysis
  • Sasan Azimi* Pages 42-52

    A couple of technologies are growing extraordinarily and pervasive much faster and more widely than usual. Investigate their trend of development shows that their growth path is not only linear, but these technologies, years after their invention and birth, have a little story and limited success, but suddenly jump and advance on a global scale. Examining the main reasons and bases of this growth shows that there are general rules in development while applying in the case of technology, lead to rapid development. This paper briefly discusses such technologies. The generations Web as a comprehensive and close case to the subject of this article - the network of technology development - are discussed. Understanding the pillar foundations of this launchpad and modeling it for the technology development network, provides the infrastructure for systematic acceleration in technology development. In this paper, the definition of each of these basic concepts is presented in accordance with the technology development network, and the implementation manner is mentioned.

    Keywords: Tech mining, Network of technology development, Web 5, Graph of technology association, Language of technology development
  • Reza Hatamian, naser azad*, Abdullah Naami Pages 53-60

    User Relationships Management (URM) is a management approach to maintaining successful relationships with customers and users over time in order to keep the user profitable. The aim of this study is to design a profitability model for the end user from the perspective of technology entrepreneurs in the software industry of Iran with a mixed method. The statistical population includes all technology entrepreneurs those who work as analysts and programmers, system support, professional users, managers and marketers in the software industry. Using the Cochran's formula, 132 people were selected as statistical samples. To collect the data, a researcher-made questionnaire consisting of 51 items was used, the formal and content validity of which was confirmed by 30 experts and its reliability in a preliminary test with 30 subjects for all variables studied above 0.7. It came to an acceptable level. To analyze the data, descriptive statistical methods with SPSS software and inferential statistics were used to model structural equations in Smart PLS software. The findings showed that sales promotion factors on social value, product social value on product emotional value, product performance value on product economic value, product economic value on user satisfaction factors, product emotional value on user satisfaction factors, user satisfaction factors on loyalty and loyalty The user affects the user's profitability. But the product social value does not affect the product economic value.

    Keywords: product value, loyalty, user profitability, sales promotion, user satisfaction
  • MohammadKazem Sayadi*, Atefe Farazmand Pages 62-71

    Blockchain is a distributed and intact database technology that can be used to store any data, including financial transactions, and has the ability to build trust in an unreliable environment. In the blockchain, trust is transferred from centralized intermediaries to technical infrastructure developers, leading to reliable transactions between nodes that are not necessarily trustworthy. Blockchain as a disruptive technology will affect the economy and governance in societies. Different blockchains run different governance mechanisms. All blockchains fall into a range that ranges from completely public and unlicensed blockchains such as Bitcoin to completely private and licensed blockchains. Blockchain, which is the basic technology of cryptocurrencies, will establish a new economic system by making deep changes in our communication methods over the Internet. This technology will change information security, transparency and governance. Due to the emphasis of this technology on security, trust and transparency, different sectors and different vertical businesses tend to use this technology. With the expansion of the use of this technology in different companies and countries, it is necessary to determine the country's plan to manage this technology. Therefore, it is necessary to determine the requirements for the development of the blockchain ecosystem in the country. In this article, we review the plan and strategy of South Korea as a model for the development of this technology in our country. Then, using the program of this country, we will present the requirements for developing the blockchain ecosystem in our country.

    Keywords: Blockchain Technology, Policymaking, Vertical Businesses Ecosystem, Development Requirements, South Korea